לבקר בכנסיה

סיפורו של הפסל מיוון העתיקה, ועד לעת החדשה

ההיסטוריה של הפיסול –

מיוון העתיקה ועד "המזרקה" של מרסל דושאן

מרצה: ד"ר אפי זיו, סופר ומרצה בכיר לאמנות. מדריך סיורי אמנות באירופה.

מחבר הספרים –  "משחקי האלים", "סודות אלי אולימפוס", "הצופן הנוצרי באמנות",  "מיתולוגיה עכשיו", "גיבורי המיתולוגיה היוונית".

 

הקורס מעביר בפני הצופה את ההיסטוריה של הפיסול בכל התקופות השונות מיוון העתיקה ועד ימינו. בקורס יוצגו היצירות בתמונות תקריב מרהיבות, מזוויות שונות אשר יתנו לצופה את התחושה כי הוא נמצא מול היצירה עצמה. נלמד את המאפיין, הייחודי והחידוש שבכל תקופה, ננסה להבין את ההשפעות מן העבר על האמנים, נשווה בין יצירות אשר אלפי שנים מפרידות בינן וננסה ללמוד על מקורות ההשפעה וההשראה של האמנים הרבים – תוך סיפור חייהם.

  1. הפיסול ביוון העתיקה

יוון העתיקה , על כל תקופותיה – מהארכאית, הקלאסית וההלניסטית , נתנה לעולם המערבי את הבסיס ואת ההשראה שהגיעה עד לאמני הרנסנס והניאו קלאסיקה של המאה ה-19. נראה את מיטב היצירות מ"זורק הדיסקוס", אפרודיטה מקנידוס" ועד "לאוקאון ובניו".

  1. הפיסול באימפריה הרומאית

האימפריה הרומית נטלה מיוון את ההנהגה בפיסול ואמניה הביאו לעולם פיסול מונומנטאלי המפעים אותנו עד היום. פיסלו של מרקוס אאורליוס יחד עם שאר הפסלים שנראה במוזיאון הקפיטוליני ברומא, המוזיאון הארכיאולוגי בנאפולי ועוד יגלו לנו את אוצרות הפיסול הרומי.

  1. הפיסול בתקופה הרומנסקית והגותית

ימי הביניים הביאו לעולם את הפיסול הרומנסקי ואת הפיסול הגותי אשר עיטר את הכנסיות המרשימות כל כך, ברחבי אירופה. נטייל ביבשת ונלמד על ההתפתחות הסגנונית של הפיסול עד לשלהי תקופת הרנסנס, אשר תתייחס בביטול לסגנון זה ותביא לעולם תחייה של אמנות הפיסול

  1. דונטלו ותחילת הפיסול של הרנסנס

הצעדים הראשונים בפיסול של תקופת הרנסנס. נסקור את הפיסול עד הופעתו של דונטלו, כדי להוקיר את תרומתו הרבה להתפתחות הפיסול בתקופת הרנסנס. נראה את הפרש הראשון אחרי 1200 שנה מאז הפרש – מרכוס אאורליוס, ונעקוב אחר ההבדלים בין רומא לדונטלו. נכיר גם פסלים נוספים המוכרים פחות אך גדולתם אינה מוטלת בספק.

  1. הפסלים שפעלו בצפון איטליה

הבדלים דרמטיים בין הפיסול של פירנצה לבין אסכולת הפיסול בבולוניה, פרארה, וונציה וצפון איטליה בכלל. נכיר את היצירות המפתיעות וננסה לעמוד על הסיבות שמקומם של האמנים הללו נפקד בדרך כלל מספרי ההיסטוריה של האמנות.

  1. מיכלאנג'לו – "דוד" "הפייטות" משה" ועוד

בהרצאה , המוקדשת למיכלאנג'לו , נעקוב, צעד אחר צעד, אחרי התפתחותו האישית והאמנותית של גדול פסלי הרנסנס. ננסה להבחין בשנוי הסגנוני שלו במשך השנים, נעמוד על מרצו הבלתי נלאה ונקפיד לראות את היצירות מתצפית קרובה וצילומי תקריב שיאפשרו לנו לחוש ממש את "הדמות שנמצאת בתוך גוש השיש".

  1. ברניני – מחולל סגנון הבארוק בפיסול

גדול הפסלים, הצעיר שהעז לנטוש את כללי סגנון הפיסול של הרנסנס והביא לעולם יצירות המשאירות את הצופה פעור פה, נוכח הווירטואוזיות המפתיעה וכישרונו יוצא הדופן. נצפה בפרטים מתוך יצירותיו הגדולות.

  1. מברניני ועד אנטוניו קאנובה במאה ה-19

מורשתו של ברניני נראית לכל באמצעות פסלי המזרקות הגדולות ברומא, אותן יצר בעצמו וממשיכיו המשיכו בדרכו. נכיר כמה מאמני הבארוק שאחריו ונלמד להשוות עם יצירות הפסל אנטוניו קאנובה שחזר לסגנון הקלאסי של יוון והרנסנס. פאולין בורגזה המפוסלת כ"ונוס הנצחת" מהווה רק את אחד משיאי יצירתו של קאנובה. נעקוב אחר מפעלו הפיסולי הענק וננסה לעמוד על ההתפתחות במאה ה – 19 שתגיע לסיומה באמצעות יצירותיו האימפרסיוניסטיות של רודן.

 

9 . מאוגוסט רודן ועד "המזרקה" של מרסל דושאן

אין ספק כי המהפכן האימפרסיוניסטי – אוגוסט רודן הדהים את צופיו בתעוזתו ובגאוניותו. נלמד על השונה והמיוחד ביצירותיו ונסקור את החשובות בהן. נגיע אל המאה ה-20 בסקירה של אמנות הפיסול של פיקאסו ומרסל דושאן.

 

הרצאות נוספות

התנ"ך בראי האמנות

  ך.   התנ"ך בראי האמנות  מרצה: ד"ר אפי זיו, סופר ומרצה בכיר לאמנות. מדריך סיורי אמנות באירופה. מחבר הספרים –  "משחקי האלים", "סודות אלי

קרא עוד »
דילוג לתוכן