סכום הטיול לפירנצה וטוסקנה
21.6.15 – 27.6.15
יום 1 – ראשון, 21.6.15
יצאנו, בשעה 0600, בטיסת אל על לרומא, והתחלנו את דרכנו לטוסקנה. תחנתנו הראשונה הייתה אורבייטו הנמצאת במחוז אומבריה. הפוניקולר המקומי לא היה תקין ולכן נסענו באוטובוס צפוף מאד אל הדואומו המרשים של העיר. למדנו על המבנה הרומנסקי עם ההשפעות הגותיות המרהיבות וזיהינו את כל היצירות בחזית המרשימה. בתוך הכנסייה ביקרנו בקפלת סן בריציו כדי לראות את ציורי התקרה של פרה אנג'ליקו ואת ציורי הקיר המהממים של לוקה סניורלי, שנתן את השראתו לציורי התקרה של מיכאלאנג'לו בקפלה הסיסטינית. סיירנו גם בקפלת "הנס של בולסנה" וראינו את הפייטה שדומה מאד לזו של מיכאלאנג'לו ברומא. התפזרנו לסיור בסמטאות העיר הקסומה ומשם נסענו לפירנצה.
קיבלנו את החדרים במלון, יצאנו לאכול במסעדה סמוכה ושם ערכנו היכרות בין משתתפי הטיול. חלק מאתנו יצאו לסיור ראשון בעיר הקסומה, פירנצה.
יום 2 – שני, 22.6.15
את סיורנו בפירנצה התחלנו בביקור במוזיאון הפיסול ה"ברג'לו", שם ראינו את "בכחוס וסטיר" של מיכלאנג'לו, פסלים של דונטלו – והחשוב ביניהם – "דוד", ראינו את "דוד" של ורוקיו בו מדגמן לאונרדו הצעיר, למדנו על שני התבליטים של המכרז לדלתות בית הטבילה ועוד.
לאחר הפסקה קצרה צעדנו בסמטאות אל הפיאצה של הדואומו. הבטנו בפסלים של ארנלופו די קמביו – האדריכל הראשון של הכנסייה האדירה ובפיליפו ברונלסקי – בונה הכיפה וגדול אדריכלי הרנסנס במאה ה-15. שמענו הסברים על תולדות המבנה ולמדנו גם על מגדל הפעמונים של ג'וטו. הפעם הייתה לנו בקבוצה סימה, שייצגה את כל הקבוצה וטיפסה למרומי מגדל הפעמונים. כל הכבוד . משם פנינו אל בית הטבילה ושמענו את סיפורן של שלוש הדלתות והבטנו כמובן בהתפעלות ב"דלתות גן העדן" של גיברטי. נכנסנו אל בית הטבילה בו ראינו וסקרנו את הפסיפס הביזנטי בתקרה, למדנו על יצירות נוספות במבנה הרומנסקי העתיק ביותר בפירנצה ויצאנו כדי להיכנס לדואומו.
התרשמנו מגודלו של המבנה, שמענו את סיפור הכיפה של ברונלסקי ואת סיפור היצירות האחרות שישנן שם. לא טיפסנו אל מגדל הפעמונים, אבל ירדנו אל הקריפטה כדי לראות את שרידי הכנסייה הקודמת ואת קברו של ברונלסקי. המשכנו אל בית הגילדות – אורסנמיקלה – על הפסלים בגומחות סביב כל הבניין הגבוה והמרשים. נכנסו אל המבנה כדי לראות את האותיות העבריות בקבוצה הפיסולית ותרגמנו את משמעותן בלטינית. שם טיפסנו מעלה מעלה אל אולם מפתיע בו נמצאות רוב יצירות המקור של היצירות בגומחות בקומת הרחוב אשר הינן העתקים בלבד. משם צעדנו אל כנסיית סנטה קרוצ'ה ובה קברים רבים, ביניהם זה של מיכלאנג'לו, מעשה ידיו של ג'ורג'יו ואזארי, קברו של גיברטי ועוד. יצאנו אל קפלת משפחת פאצי, פרי תכנונו של ברונלסקי. סיימנו שם את היום הראשון של פירנצה וכל אחד בילה את הערב בדרכו.
יום 3 – שלישי, 23.6.15
התחלנו את היום השני בפירנצה במתחם סן לורנצו, המתחם היה שייך למשפחת המדיצ'י. נכנסנו לראות את הקברים של בני משפחת המדיצ'י – הקפלה המתומנת והמפוארת, העשויה כולה שיש מן המסד ועד לטפחות של בני המשפחה הקבורים שם. לאחריה הגענו אל ה"סקרסטייה החדשה" של מיכלאנג'לו עם הקברים מעשה ידיו. הבחנו בהבדל בין הרושם והפאר הברוקי של קפלת הנסיכים לבין ההוד וההדר השקט הרנסנסי של מיכלאנג'לו. למדנו גם על האדריכלות הרנסנסית של מיכלאנג'לו. יצאנו כדי להיכנס אל כנסיית סן לורנצו המרשימה, פרי תכנונו של ברונלסקי וסיירנו גם בספריה של משפחת מדיצ'י, פרי תכנונו המזהיר של מיכלאנג'לו. משם המשכנו בביקור במנזר סן מרקו וביצירותיו של הנזיר – פרה אנג'ליקו המעטרות את כולו. ביציאה מהמנזר ראינו את "הסעודה האחרונה" של גירלנדיו וכתובות בעברית שנחשפו בפיאצה דלה רפובליקה. לאחר הפסקת צהרים המשכנו בסיורנו וראינו את "פיאצה אנונציאטה". שם סיכמנו את לימוד האדריכלות החילונית של הרנסנס באמצעות המבנה שבנה ברונלסקי, ועיטר לוקה דלה רוביה במדליונים המתארים ילדים עטופים בחיתולים ושמענו את סיפור המבנה המיוחד. משם נכנסנו אל אחד משיאי הטיול – מוזיאון האקדמיה. סיירנו בכל אולמות האקדמיה ולמדנו על יצירות רבות שם. השיא היה כמובן פסלו של מיכלאנג'לו. שמענו הסברים על הפסלים ה"לא גמורים" שלו ונסיבות יצירתם. סיימנו בביקור זה את יום הסיור השני שלנו בפירנצה, ושוב, כל אחד בילה את הערב בדרכו.
יום 4 – רביעי, 24.6.15
התחלנו את הבוקר בביקור במוזיאון ה"אופיצי" . עברנו בצורה מסודרת על פני היצירות הרבות ועל חלקן שמענו הסברים. נזכיר רק חלק מהאמנים – ג'וטו, ג'נטילה דה פבריאנו, בוטיצ'לי, פיליפו ליפי, לאונרדו, רפאל, מיכלאנג'לו, טיציאן, ועוד. סיימנו עם קאראואג'יו וארטמיסיה ג'נטילסקי בציורה המדהים – עריפת ראשו של הולופרנס. עם היציאה עשינו סיור קצר בפיאצה דלה סיניוריה, ראינו את הפסלים בלוג'יה דאי לאנצי עם פרסאוס הניצב בגאון, יצירתו של צ'ליני ושמענו סקירה על כל אחד ואחד מהפסלים הניצבים בפיאצה. לאחר מכן, עשינו שם את הפסקת הצהריים.
לאחר הפסקת הצהרים חצינו את הנהר על גשר ה"פונטה וקיו", ראינו את המבנה המרשים של פאלאצו פיטי והגענו לכנסיית סנטה מריה דל כרמינה. שם קיבלנו הסבר על טכניקת ציורי הקיר הנקראת פרסקו. נכנסנו אל קפלת בראנקאצ'י וראינו את עבודתם של שלושה אמנים שהבולט ביניהם היה מאזאצ'ו. הבחנו גם בארבע הג'ורנטות אשר בהן לא היה גוון אחיד ברקע.
משם ירדנו חזרה, חצינו את הנהר וסיימנו בביקור בכנסייה – סנטה מריה נובלה. שם התפעלנו מיצירתו של מאזאצ'ו – "השילוש הקדוש", עם ה"כאילו" קבר מתחת ליצירה של הצליבה. ראינו את הקפלה הראשית ובה ציורי קיר מרהיבים של דומניקו גירלנדיו המספרים על חייו של יוחנן המטביל בצד אחד וחייה של מריה ממול. נפרדנו שם מהמדריכה המקומית, פרנצ'סקה פריג'י, שליוותה אותנו במשך שלושת הימים שלנו בפירנצה.
היום הוא יומו של יוחנן המטביל (הוא נולד בתאריך זה) והיות שהוא הקדוש הפטרון של העיר, חגגה פירנצה כל היום במצעדים של אנשים הלבושים בתלבושות מימי הביניים, נערך משחק הכדורגל ההיסטורי ברחבת כנסיית סנטה קרוצ'ה ובערב הוארו שמי העיר בזיקוקים אותם ראינו מהמרפסת על גג המלון שלנו.
כך תמו להם שלושה ימים, מאד מרוכזים, של סמינר תרבות ואמנות בפירנצה.
יום 5 – חמישי, 25.6.15
עזבנו את המלון בפירנצה ונפרדנו מהעיר בתצפית מרהיבה מפיאצה מיכלאנג'לו . המשכנו אל העיר פיזה. נכנסנו אל בית הטבילה הענק והעגול והיינו עדים לניסוי אקוסטי מרתק ביותר. ראינו את אגן הטבילה המתומן ואת דוכן המטיף של האב והבן ממשפחת פיזאנו . תחנתנו השנייה במקום הייתה ה"קמפו סנטו" – בית הקברות העתיק של העיר בו ראינו סרקופגים עתיקים ליד מצבות קבורה מרשימות מהמאות האחרונות. משם עברנו אל הדואומו המרשים וראינו עוד דוכן מטיף של משפחת פיזאנו, ראינו את הנברשת שם הבין בזמנו, גלילאו את סוד עיקרון המטוטלת, סיירנו בטרנספט שנפתח לקהל לאחר שנים שלא ניתן היה לראות אותו בשל פיגומים, ראינו את התקרה הישרה והמוזהבת ויצאנו לכיוון המגדל הנטוי שעשה עלינו רושם עז למרות הכרותינו עמו רבת השנים. גם כאן הפתיעה אותנו סימה וטיפסה אל מרומי המגדל הנטוי המפורסם. הביאה כבוד לקבוצתנו. באזור עשינו הפסקת צהרים .
מפיזה נסענו לעיר לוקה. עיר קטנה מוקפת חומה. חצינו את הרחוב הראשי ורצינו להיכנס אל הדואומו של העיר, כנסיית "סאן מרטין" כדי לחזות שם בקבר המרשים של אילרה דל קאראטו, מעשה ידיו של ג'קופו דלה קוורצ'ה, את ציור "הסעודה האחרונה" של טינטורטו ואת ה"וולטו סנטו" – פסלו השחור של ישו, אשר יש מאמינים כי גולף על ידי ניקודמוס בעצמו. לא הרשו לנו להיכנס בגלל לוויה של איש חשוב מאד ולכן מצורפים לסיכום זה תמונות של היצירות שהחמצנו. בילינו בלוקה, מקום המקסים הזה עוד כשעה ארוכה. משם נסענו אל המלון הנמצא בעיירה עתיקה, בלב החלק העתיק של העיר. אכלנו יחד ארוחת ערב טובה.
יום 6 – ששי, 26.6.15
יצאנו באוטובוס לעיר סיינה, נפגשנו עם המדריכה המקומית. תחנתנו הראשונה הייתה בית העיריה העתיק. נכנסנו אל החדרים המקושטים בציורי קיר מרהיבים, חלקם מלפני כ-700 שנה וקיבלנו הסברים עליהם. הפיאצה המיוחדת של העיר בה נערכים, פעמיים בשנה, מרוצי הסוסים המפורסמים של העיר – ה"פליו", שקקה חיים וראינו את ההכנות למרוץ ה"פליו" הראשון שייערך בשבוע הבא. עלינו אל הדואומו המדהים של העיר. לאחר התבוננות והסברים על החזית שלו נכנסו אל הכנסייה עצמה. ראינו בה את הקירות עם דמויות האפיפיורים, הקפלה ובה שני פסלים של ברניני – מריה מגדלנה והירונימוס, את דוכן המטיף של פיזאנו, את ציורי שיבוץ השיש ברצפה, וסיימנו את הביקור ב"ספריה של פיקולומיני" המדהימה מעשה ידיו של הצייר פינטוריקיו ועוזרו הצעיר – רפאל. משם ירדנו אל בית הטבילה המרשים גם מבחוץ וגם מבפנים. עמדנו על סודו של אגן הטבילה, מעשה ידיו של ג'קופו דלה קוורצ'ה, תושב העיר וצפינו בריקועי הנחושת המספרים את סיפורו של יוחנן המטביל. נשארנו בעיר עוד כשעתיים כדי להתבשם מהאווירה וכדי לשוטט בסמטאות הייחודיות שלה.
מסיינה נסענו אל תחנתנו האחרונה להיום, עיירת המגדלים סאן ג'ימיניאנו. נכנסנו אל הדואומו, הפשוט במראהו מבחוץ אך עשיר מאד ביצירות אמנות מבפנים שוטטנו להנאתנו בסמטאות המקסימות. במלון סעדנו את הארוחה האחרונה לטיול זה. תמר הקריאה בשם הקבוצה תודות למדריכי הטיול אשר גם קיבלו תשורה מכל אנשי הקבוצה, וזו הזדמנות נוספת שלנו להודות לאנשי הקבוצה על החוויה של שהייה במחיצתכם כל השבוע.
יום 7 – שבת, 27.6.15
את יומנו האחרון בטיול הקדשנו לביקור בעיירות טוסקניות, האחת יותר מקסימה מקודמתה. התחלנו בעיר קורטונה, כדי להתפעל מהעיירה השוכנת כה גבוה. נכנסנו לדואומו, הלא כל כך מרשים ולמוזיאון ממול בו ראינו עוד לוקה סניורלי אשר אתו גם פתחנו את השבוע באורבייטו. בדרכנו השקפנו על עיירות ציוריות קסומות בנופים המקסימים של טוסקנה. העיירה האחרונה בהחלט בטיול זה הייתה – פיאנצה. עיירה שקטה וזעירה , בה ניסו ליצור מודל של עיר אידיאלית, ובה בילינו את השעה האחרונה לטיול. הדרך לשדה התעופה התארכה, אך הגענו בזמן והספקנו עוד להנות משדה התעופה.
תם לו עוד סמינר של אמנות ותרבות מהנה ומקסים, ולא נותר לנו אלא לחכות לטיול האמנות הבא שלנו. שנהיה בריאים ושמחים, ושוב תודה לכולם !