הסדרות של אפי זיו לצפייה ישירה מהבית

    המיתולוגיה היוונית בראי האמנות

    פרטי ההרצאה:

    חדרה - פנאי העיר רחוב השיזף 4
    18/07/2024
    10:00
    חמישי
    04-6207540
    המיתולוגיה היוונית בראי האמנות

    סמסטר א'

    המיתולוגיה היוונית בראי האמנות

    על הסדרה:

    מסע מרתק אל נבכי המיתולוגיה היוונית, המשמשת עד היום בסיס לתרבות המערב. אלי האולימפוס, הגיבורים, ההרפתקאות, המלחמות והאהבות יוצגו במלוא תפארתם על פי המקורות, החל מהאיליאדה והאודיסאה של הומרוס, וכלה במחזות היווניים ובסיפורים של משוררי רומא וסופריה. ייחודו של הקורס הינו בשילוב שבין סיפורי המיתולוגיה לבין יצירות האמנות שנוצרו על אודותיהם בכל התקופות.

    הרצאה 1 – מהי מיתולוגיה, מדוע דווקא המיתולוגיה היוונית – ומה לכל זה ולאמנות?

    מפגש עם העולם הספרותי, התרבותי והחברתי של יוון ורומא על רקע האתוס המיתולוגי. המיתולוגיה הקלאסית – התנ"ך של העולם המערבי ועד ימינו. העולם של לפני היווצרות האלים האולימפיים. נבחן מדוע המיתולוגיה היוונית חיה ונושמת עד היום הזה.

     

    הרצאה 2 – מיכלאנג'לו ודה וינצ'י עולים לאולימפוס: זאוס והרה במוקד היצירה

    זאוס, אל האלים "הצטיין" באהובותיו הרבות אשר לפגישה עם כל אחת נטל לעצמו תחפושת ייחודית. נכיר גם את הרה אשתו וקנאתה לנשותיו הרבות של בעלה ורדיפת צאצאיו. כל אלה כפי שהם באים לידי ביטוי ביצירותיהם של גדולי האמנים בכל הזמנים.

     

    הרצאה 3 – פוסידון והאדס, אלי הים והשאול: מהמזרקות המפורסמות אל פסלו המדהים של ברניני.

    שני אחיו של זאוס חלקו יחדיו את השלטון בעולם. למרותם היו נתונים הים, רעידות האדמה, הסוסים ועולם המתים. גם הם לא נמנעו מחטיפות נשים. ברניני מספר בפסליו את פרטי הפרטים של סיפוריהם.

     

    הרצאה 4 – פגישה עם אפולו וארטמיס

    היכרות מפתיעה עם ילדיו התאומים של זאוס: "אפולו בלבדרה" במוזיאון הוותיקן ובציוריו של טיציאן. הוא "היפה באלים", האחראי על השמש, האור, התרבות, הנבואה ועוד; אחותו התאומה, ארטמיס, הפכה מאלת פוריות וטבע לאלת הציד וללסבית שבין האֵלות.

     

    הרצאה 5 – איך מדברים על יופי באמנות? מדברים על אפרודיטה – אלת האהבה והיופי.

    מ"ונוס ממילו" אל "לידת ונוס" של בוטיצ'לי. אפרודיטה, "היפה שבאלות".  היא, באמצעות הקופידון (ארוס) ושלוש הגרציות, מביאים את האהבה אל לבבותיהם של האלים ושל בני האדם. כיאה לתפקידה היא גם עסוקה בפרשיות אהבים רבות ומגוונות.

     

     

    סמסטר ב'

    ביקור וירטואלי באקרופוליס של אתונה

     

    האלה הפטרונית של העיר, הנקראת על שמה – אתנה – הייתה אלת המלחמה והחכמה. נספר על מפעלי הבנייה ברחבי יוון, יחד עם סקירת אישיותו ודמותו של הרמס, אל הסוחרים והגנבים, שליחו לתפקידים מיוחדים של אביו, זאוס.

    דיוניסוס: אל היין, התיאטרון ומשתאות ההוללות – סיפורים משכרים

     

    מציורי הקיר הארוטיים של פומפי ועד ציוריו של קאראואג'יו. האל שלכבודו נערכו האורגיות בטקסי המיסתריות ביוון, ברומא וכמובן בפומפי. האל שלימד את בני האדם את מלאכת היקב ואת אמנות השתייה, במקביל לתפקידו כממונה על התיאטרון היווני.

    מלחמת טרויה, האיליאדה

    האם אכן חטף פאריס את הלנה? האם הלכה מאוהבת אחריו? עשר שנים של מלחמת היוונים בטרויאניים, הרפתקאות, דו קרב, הרבה אהבה וטרגדיות של הגיבורים – על פי הומרוס ועל פי כותבים אחרים שהשלימו את תמונות המלחמה.

     

    האודיסיאה – נדודיו של אודיסאוס

    המסע הגדול והארוך של אודיסאוס לביתו, בתום מלחמת טרויה, הפך לשם נרדף לתלאות ולשיבה הביתה. נפליג בעקבותיו ברחבי הים התיכון ונשמע על הסירנות, המכשפה קירקה ההופכת כל גבר ל"פודל"… הקיקלופים ועוד הרפתקאות מסמרות שיער.

     

     

     


    דילוג לתוכן